Her finder du fantastiske vestjyske opskrifter

Kulinarisk fødevaremarked har hvert år et stort DEMO køkken, hvor alle de forskellige lokale råvarer bliver brugt til inspirerende og innovative retter

MUSLINGER MED ÅRSTIDENS URTER

Beskrivelse
Blåmuslinger er efter min mening en af de mest oversete råvarer i Danmark. De kan købes friske hos de fleste fiskehandlere til en billig penge. Da muslinger kun kræver ganske kort og enkel tilberedning er det samtidig en nem råvare at have med at gøre.
I denne ret bliver muslingerne toppet med et tykt lag velsmagende blanding af rasp, smør og krydderurter og derefter gratineret i ovnen.

Ingredienser
1000 g Friske blåmuslinger (med skaller)
3 spsk Tør hvidvin
1 Laurbærblad
100 g Smør
2 dl Rasp
4 spsk Persille (finthakket)
2 spsk Purløg (fintsnittet)
2 fed Hvidløg (finthakket)
1 drys Salt og peber (efter smag)
Citronbåde (som tilbehør)
Til 4 Personer

Røget laks på salat af sorte bønner og æble

Fremgangsmåde 
Mariner de kogte sorte bønner i olivenolie, revet citronskal og -saft samt finthakket skalotteløg. Skær æblerne i grove stykker og mariner dem med citronsaft. Anret den røgede laks på de marinerede sorte bønner og drys med æblestykker og parmesan. Pynt med frisk dild.

Ingredienser - til 4 personer

500 g røget laks
200 g sorte bønner
0.5 dl olivenolie
1 citron
1 skalotteløg
2 æbler
2 fed hvidløg
4 spsk reven parmesanost
0.5 bdt. dild
Salt og peber

Knækbrød Til 2 plader 

færdigblanding til knækbrød
Tilsæt kun vand og evt. lidt olie
Kom posens indhold i en skål. Tilsæt 3 dl. vand og 4 spsk. olie. ( eller Tilsæt 3½ dl vand – og lad blandingen trække i mindst 1 time. )
Tænd ovn på 190° C varmluft. Halvdelen af blandingen rulles tyndt ud mellem 2 stykker bagepapir, øverste bagepapir fjernes og der skæres ud i passende stykker, 
Knækbrødene bages gyldne i ca. 25 min. Bag begge plader på en gang, tages ud efterhånden som de er gyldne
Serveringsforslag: Som sund snacks - til hygge, til ost eller lidt ekstra lækkert til madpakken

Her kan du gå på opdagelse i nogle af de fantastiske opskrifter, som er udviklet af dygtige elever fra Skjern Tekniske skoles levnedsmiddellinje i samarbejde med kok og faglærer Karsten Klit

JYSKE ALBONDIGA

Ingredienser
8000 g Oksekød (hakket)
rasp
5000 ml Mælk
20 Æg
60 fed Hvidløg (finthakket)
20 spsk Persille (finthakket)
20 drys Salt og peber (efter smag)
80 spsk Rapsolie
20 Løg (finthakket)
20 dl Rødvin
20 drys Mel (til jævning)
50 dl Oksekødsbouillon

 

Fremgangsmåde
1. Brødet iblødsættes i mælken.
2. Bland oksekød, 2 fed hvidløg, æg, udblødt brød, persille, salt og peber godt sammen i en skål
3. Form blandingen til kødboller og rul dem let i mel.
4. Varm halvdelen af olien på en pande og tilsæt kødbollerne. Steg i omkring 10 minutter og vend hyppigt.
5. Put kødbollerne på en køkkenrulledækket tallerken for at fjerne den overskydende olie.
6. Brug den samme pande som du brugte til kødbollerne til at lave saucen.
7. Opvarm den resterende olivenolie. Tilsæt løg og det sidste fed hvidløg. Steg til løgene er bløde.
8. Jævn sovsen med lidt mel, tilsæt vin og bouillon og lad det simre i ca 10 minutter.
9. Put kødbollerne tilbage i saucen og kog det hele i ca. 5 minutter.

Rejer i hulning

Fremgangsmåde 
Start med at koge kartoflerne og afkøle dem.
Rejerne pilles og stilles til side. Olien blendes med krydderurterne til en grøn olie, hvorefter
den stilles på køl. Kartoflerne udhules med en lille ske, så der bliver en fordybning ned i kartoflen. Pisk æggeblommerne luftige med salt og saft af en ½ citron og tilsæt så kartoffelresterne og pisk dem helt ud. Tilsæt herefter den grønne olie lidt efter lidt til mayonnaisen har en tyk konsistens. Smag til med salt og peber.
Anret de flotte rejer i kartoflerne med den grønne mayonnaise, drys med lidt fintsnittet persille, og server straks med lækkert brød og en salat. 

Ingredienser - til 4 personer
400 g skalrejer
500 g kartofler
0.5 bdt. purløg
0.5 bdt. bredbladet persille
0.5 bdt. dild
4 past. æggeblommer
1 citron
2 dl neutral olie f.eks. solsikkeolie
Salt og peber

Gå ikke glip af dette års fantastiske smagsoplevelser fra DEMO køkkenet !!!

Fødevarepark Skjern Enge

Feldsingvej 3

6900 Skjern

26.-27. August 2017